Detectie van stalkerware en andere programma's

Sommige legitieme applicaties kunnen door criminelen worden gebruikt om uw persoonlijke gegevens te stelen en u te bespioneren. De meeste van deze programma's zijn nuttig en veel mensen hebben er baat bij ze te gebruiken. Deze programma's omvatten IRC-clients, autodialers, bestandsdownloaders, systeemactiviteitmonitors, hulpprogramma's voor wachtwoordbeheer, FTP, HTTP of Telnet servers.

Als criminelen echter toegang krijgen tot deze apps op uw computer of erin slagen deze programma's ongemerkt te installeren, kunnen ze een deel van de functies gebruiken om uw persoonlijke gegevens te stelen of andere illegale acties te ondernemen.

Hieronder vind u informatie over verschillende soorten software die criminelen kunnen gebruiken

Type

Naam

Beschrijving

Client-IRC

IRC-clients

Mensen installeren deze apps om met elkaar te communiceren in Internet Relay Chats (IRC). Criminelen kunnen deze apps gebruiken om malware te verspreiden.

Dialer

Autodialers

Kan ongemerkt telefoonverbindingen tot stand brengen via een modem. Criminelen kunnen dit soort software gebruiken om te bellen vanaf het apparaat van de gebruiker, wat de gebruiker financiële schade kan opleveren.

Downloader

Downloaders

Kan ongemerkt bestanden downloaden van webpagina's. Criminelen kunnen dergelijke software gebruiken om malware op uw computer te downloaden.

Monitor

Monitor-apps

Hiermee kan de activiteit op de computer waarop ze zijn geïnstalleerd worden gevolgd (welke applicaties worden uitgevoerd en hoe deze gegevens uitwisselen met apps op andere computers). Criminelen kunnen deze gebruiken om het apparaat van de gebruiker te bespioneren.

PSWTool

Password recovery tools

Hiermee kunnen gebruikers vergeten wachtwoorden zien en herstellen. Criminelen zetten deze apps stiekem met hetzelfde doel op de computers van mensen.

RemoteAdmin

Remote administration tools

Veel gebruikt door systeembeheerders om toegang te krijgen tot de interfaces van externe computers om ze te bewaken en te besturen. Criminelen zetten deze apps ongezien op de computers van mensen voor hetzelfde doel, om externe computers te bespioneren en te controleren.

Legitieme tools voor extern beheer zijn anders dan backdoors (Trojaanse paarden op afstand). Backdoors kunnen een systeem infiltreren en zichzelf daar installeren, zonder toestemming van de gebruiker. Legitieme apps hebben deze functionaliteit niet.

Server-FTP

FTP-servers

Werken als FTP-servers. Criminelen kunnen ze op uw computer plaatsen om toegang op afstand te openen met behulp van het FTP-protocol.

Server-Proxy

Proxyservers

Werken als proxyservers. Criminelen zetten ze op een computer om deze te gebruiken voor het versturen van spam.

Server-Telnet

Telnet servers

Werken als Telnetservers. Criminelen zetten ze op een computer om toegang op afstand te krijgen met behulp van het Telnet-protocol.

Server-Web

Webservers

Werken als webservers. Criminelen kunnen ze op uw computer plaatsen om toegang op afstand te openen met behulp van het HTTP-protocol.

RiskTool

Lokale tools

Ze bieden gebruikers extra mogelijkheden voor het beheer van hun computers (waardoor ze bestanden of actieve toepassingsvensters kunnen verbergen of actieve processen kunnen sluiten). Deze groep omvat miners die stiekem geïnstalleerd kunnen worden en grote hoeveelheden rekenkracht verbruiken. Criminelen kunnen alle hierboven beschreven acties gebruiken om malware die op uw apparaat is geïnstalleerd te verbergen of om de opsporing ervan moeilijker te maken

NetTool

Netwerktools

Ze geven de gebruikers van computers waarop ze zijn geïnstalleerd extra mogelijkheden voor interactie met andere computers in het netwerk (externe computers opnieuw opstarten, open poorten vinden, applicaties starten die op die computers zijn geïnstalleerd). Alle bovenstaande acties kunnen worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden.

Client-P2P

P2P netwerkclients

Deze maken het mogelijk om P2P-netwerken (Peer-to-Peer) te gebruiken. Ze kunnen door criminelen worden gebruikt om malware te verspreiden.

Client-SMTP

SMTP-clients

Hiermee kunnen heimelijk e-mails worden verzenden. Criminelen zetten ze op een computer om deze te gebruiken voor het versturen van spam.

WebToolbar

Webtoolbars

Voeg werkbalken voor zoekmachines toe aan de interface van andere apps. Wordt vaak verspreid met behulp van malware of adware.

U kunt bescherming inschakelen tegen stalkerware en andere programma's die door criminelen kunnen worden gebruikt, en we zullen u waarschuwen als we dergelijke programma's ontdekken.

Om bescherming tegen stalkerware en andere programma's mogelijk te maken:

1. Open het hoofdvenster van het programma.
  2. Klik De knop Instellingen onder in het hoofdvenster.

Dit opent het venster Instellingen.

3. Ga nar BeveiligingsinstellingenUitzonderingen en acties op detectie van objecten.
  4. In de sectie Stalkerware en andere apps, selecteer de selectievakjes:
    • Detecteer stalkerware

Voor bescherming tegen programma's waarmee criminelen toegang kunnen krijgen tot uw locatie, berichten of websites en sociale netwerken die u bezoekt.

• Detecteer legitieme apps die indringers kunnen gebruiken om je computer of persoonlijke gegevens te beschadigen

Voor bescherming tegen programma's die criminelen kunnen gebruiken om malware op uw computer te downloaden of uw computerbronnen te gebruiken voor hun kwaadaardige doeleinden. Kaspersky Small Office Security detecteert geen programma’s voor extern beheer die als vertrouwd worden beschouwd.

Als deze selectievakjes niet zijn aangevinkt, kunt u meldingen ontvangen over sommige programma's uit de bovenstaande tabel omdat ze zijn opgenomen in speciale categorieën en standaard worden verwerkt, ongeacht de programma-instellingen, bijvoorbeeld: RemoteAdmin, PSWTool, Monitor.